Concediu fara plata
Conform art. 153 din Codul muncii, concediul fara plata reprezinta o facilitate oferita angajatilor pentru a le permite sa gestioneze situatii personale fara a-si compromite relatia contractuala de munca. In cele ce urmeaza, vom dezvolta principalele aspecte care reglementeaza acest tip de concediu.
Dreptul la concediu fara plata
Concediul fara plata este recunoscut ca un drept al salariatilor, permitandu-le sa-si ia timp liber pentru a rezolva probleme de ordin personal sau pentru alte nevoi urgente, fara remunerare. Acest drept este disponibil pentru toti angajatii, indiferent de sectorul in care lucreaza, fie el public sau privat. Cu toate acestea, utilizarea acestui drept este conditionata de respectarea procedurilor si reglementarilor interne stabilite de angajator.
Stabilirea duratei concediului fara plata
Durata concediului fara plata nu este impusa prin lege, ci este reglementata la nivel de companie sau institutie. Aceasta este stabilita de comun acord, fie prin contractul colectiv de munca aplicabil, fie prin regulamentul intern al angajatorului. In lipsa unor prevederi clare in aceste documente, angajatul si angajatorul trebuie sa discute si sa stabileasca durata in functie de circumstantele specifice.
Articolul 153 - Codul muncii
(2) Durata concediului fara plata se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
Cand poate fi refuzat concediul fara plata?
Refuzul angajatorului de a acorda concediul fara plata poate fi considerat abuziv daca nu este justificat de motive obiective. Conform Codului muncii, angajatorul trebuie sa aiba un temei intemeiat pentru a respinge solicitarea angajatului. De exemplu, un refuz ar putea fi justificat daca absenta angajatului ar afecta negativ activitatea companiei sau daca exista deja un deficit de personal intr-un anumit interval. In lipsa unor astfel de motive legitime, refuzul poate fi contestat de angajat, iar angajatorul poate fi sanctionat.